Αιώνια Πατρίς
«τζόκεϋ» του Αρτεμισίου

Ο «τζόκεϋ» του Αρτεμισίου: Το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη που σώζεται από την Ελληνική αρχαιότητα

Είναι το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη, που σώζεται από την Ελληνική αρχαιότητα.

Ανασύρθηκε σε κομμάτια από αρχαίο ναυάγιο και έχει συμπληρωθεί στην ουρά και στο κέντρο του κορμού. Το άλογο αποδίδεται σε έντονο καλπασμό τη στιγμή του αγώνα.

Στο δεξιό μηρό του υπάρχει εγχάρακτη μορφή Νίκης, που κρατάει στεφάνι στα ανυψωμένα χέρια της, σφράγισμα σύνηθες σε καθαρόαιμα άλογα στην αρχαιότητα.

Η κίνηση και η ανατομία του ζώου αποδίδονται με τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό. Ο αναβάτης είναι μικρός σε ηλικία και διαστάσεις, και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δείχνουν ότι πρέπει να ήταν νέγρος. Η μικροσκοπική και άσχημη μορφή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υπερήφανο, μεγαλόσωμο ζώο.

Στρέφει προς τα αριστερά το κεφάλι του, και τα μαλλιά του είναι ατημέλητα. Φορεί σανδάλια και χιτωνίσκο που ανεμίζει από την ταχύτητα, ενώ στο αριστερό χέρι θα κρατούσε τα ηνία και στο δεξί το μαστίγιο.

Το άγαλμα, έργο άγνωστου γλύπτη, πρέπει να ήταν αφιερωμένο σε κάποιο σημαντικό ιερό.

Ελληνιστική περίοδος, περίπου 140 π.Χ. – Θαλάσσια περιοχή πλησίον ακρωτηρίου Αρτεμισίου Βόρειας Εύβοιας – μήκος: 2,90 μ., ύψος: 2,10 μ. – Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο

This most thrilling cast statue of a horse and its rider was found in fragments in an ancient shipwreck. Part of the horse’s tail and belly have been restored. A figure of Nike holding a wreath in her raised hands, a common brand for thoroughbreds in antiquity, is engraved on the animal’s right thigh. The horse gallops with tremendous speed; its movement and anatomy are rendered with extreme realism. It is mounted by a very young African boy, whose tiny contorted figure and constricted face cont…

Σχετικά Άρθρα

25 αρχαίες Ελληνικές πόλεις που δεν υπάρχουν πλέον ή δεν είναι πλέον Ελληνικές (Βίντεο)

Αιώνια Πατρίς

Πως οι αρχαίοι Ελληνικοί ναοί κρύβουν μυστικές δυνάμεις

Ιστορία και ονομασίες των Ελληνικών φύλων

Αιώνια Πατρίς

Ονόματα κρατών που προέρχονται από την Ελληνική Γλώσσα

Η πόρτα στον Υμηττό που μάς οδηγεί 2.500 χρόνια πίσω στο χρόνο

Οι πολεμιστές του Ριάτσε: Τα αρχαία Ελληνικά χάλκινα αγάλματα που θεωρούνται σύμβολα της Καλαβρίας

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα