Αθήνα- περισσότερα από 3000 χρόνια ιστορίας σε 3D αναπαραστάσεις. Εξερευνήστε την ιστορία της πόλης και τα μνημεία της σε πολλές και διαφορετικές περιόδους, από το 1200 π.Χ. έως το 1830 μ.Χ.
Ο φωτογράφος και animator Δημήτρης Τσαλκάνης έχτισε την πόλη από το μηδέν και τη δημοσίευσε στο Διαδίκτυο, για να μπορέσεις να περπατήσεις ανάμεσα στα μνημεία και τα κτίρια της.
Ο Τσαλκάνης έχει περάσει τα τελευταία 13 χρόνια αναδημιουργώντας τα διαχρονικά κεφάλαια της ιστορίας της Αθήνας με λογισμικό 3-D μοντελοποίησης.
Το αποτέλεσμα είναι μια εύχρηστη ιστοσελίδα, η οποία ονομάζεται Ancient Athens 3D, και προσφέρει μοναδική εμπειρία, να περιηγηθείς στα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα!
Όπως γράφει στην ιστοσελίδα, σκοπός του έργου του είναι να παρουσιάσει «τις διάφορες οικοδομικές φάσεις της πόλης των Αθηνών, από τη Μυκηναϊκή περίοδο (1600 π.Χ.) μέχρι τα νεότερα χρόνια (1833 μ.Χ.), μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των διαφόρων μνημείων της εκάστοτε εποχής».
Ο Τσαλκάνης μας ενημερώνει ότι «οι περίοδοι χωρίστηκαν με βάση σημαντικές πολεοδομικές αλλαγές της Αθήνας και όχι με βάση τις αντίστοιχες ιστορικές (με τις οποίες όμως σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν). Κάθε περίοδος περιλαμβάνει δευτερεύουσες επιλογές μνημείων».
Η επιλογή μιας από τις περιόδους από το μενού του ιστότοπου οδηγεί τον χρήστη σε μια σελίδα με μια σύντομη ιστορική ανάλυση και συνδέσμους σε μεμονωμένα μνημεία, τα οποία παρέχονται με τις αρχιτεκτονικές προσθήκες κάθε εποχής.
«Οι αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα, αποτελούν καλλιτεχνικές απεικονίσεις», εξηγεί. «Όπως και κάθε αναπαράσταση μνημείου που δεν υπάρχει πλέον, είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί μία 100% πιστή αντιγραφή του πραγματικού».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σημαντικό στοιχείο, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση αναπαράστασης, αποτελεί η καλλιτεχνική ελευθερία στην απόδοση και τη συμπλήρωση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.
«Μεγάλη καλλιτεχνική ελευθερία έχει υπάρξει στην απόδοση μνημείων, τα οποία δεν άφησαν καθόλου (ή ελάχιστα) υπολείμματα (π.χ.: το Μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ακρόπολη) και κάποιες άλλες συμπληρωματικές κατασκευές (όπως σπίτια), τα οποία τοποθετήθηκαν για μία πιο ολοκληρωμένη άποψη του χώρου».
Και συμπληρώνει ότι «έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια τα μνημεία να αποτυπωθούν με βάση τις αρχαιολογικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, ώστε να πλησιάζουν όσο είναι δυνατόν (και όσο το επιτρέπει το μέσο) στην πραγματικότητα».
«Το 3-D είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την απεικόνιση του παρελθόντος και για την προσομοίωση των όσων έχουν βιώσει οι άνθρωποι που ζούσαν πριν από 2.500 χρόνια, καθώς περπατούσαν στην Αθήνα», λέει ο Τσαλκάνης σε δηλώσεις του.
«Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο χωρίς να βλάψουμε τα πραγματικά μνημεία».